Usein kysytyt kysymykset
Milloin vastaanotolleni voi hakeutua?
Silloin kun tuntuu, että neutraali, ulkopuolinen ja ammattimainen keskustelukumppani on tarpeen. Kanssani voi pohtia elämän pieniä ja suuria asioita, joko kertaluontoisesti tai useammalla käynnillä. Puoleeni voi kääntyä kun kaipaa ihmismielen asiantuntijan näkemystä, ohjausta tai neuvontaa. Psykologin keskusteluavusta voi hyötyä monenlaisissa elämäntilanteissa, eikä se tarkoita psyykkistä sairautta tai vaadi diagnoosia. Ota yhteyttä niin mietitään yhdessä miten voin olla avuksi.
Muutamia esimerkkejä:
- Erilaisten huolien, ongelmien ja vaikeiden asioiden jäsentäminen ja käsitteleminen
- Kuormittavat elämäntilanteet, kriisit, ihmissuhdesolmut
- Pelkojen, murehtimisen tai jännittämisen voittaminen
- Itsetuntemuksen lisääminen ja omien toimintatapojen pohtiminen: Miksi minulle aina käy näin, miksen toimi niinkun haluaisin, miten tulla toimeen hankalien tunteiden kanssa
- Vanhemmuuden kysymykset: esim. Miksi lapsi toimii niin kuin toimii, onko tämä normaalia, miten voisi aikuisena tukea lasta
Mitä vastaanotolla tehdään?
Tapaamisilla keskustellaan asiakkaan toivomista asioista ja jäsennetään niitä yhdessä. En niinkään tarjoa valmiita vastauksia, vaan kysymysten ja huomioiden avulla pyrin auttamaan asiakasta löytämään omia ratkaisuja ja oivalluksia. Toki kerron näkemyksiäni ja havaintojani, annan tietoa, keinoja, vinkkejäkin jos niitä kaipaat. Terveydenhuollon ammattihenkilönä minua sitoo vaitiolovelvollisuus. Yksityisvastaanotollani en tee psykologin tutkimuksia. Lääkityksen määrääminen tai diagnosointi kuuluu lääkärille eikä niitä saa siis minulta.
Tarvitsenko lähetettä?
Oma yhteydenotto riittää, lähetettä ei tarvita.
Kuka voi tulla?
Otan vastaan aikuisia, nuoria sekä lapsia. Käynnille voi tulla yksin tai yhdessä perheenjäsenten/läheisten kanssa.
Saako käynneistä Kela-korvauksen?
Psykologilla käynneistä ei saa Kela-korvausta.
Miten psykologi eroaa muista terveyspalveluiden tarjoajista?
Psykologit ovat opiskelleet yliopistossa maisterin tutkinnon ja työskentelevät monenlaisissa tehtävissä yhteiskunnan eri sektoreilla (lue lisää Psykologiliiton sivuilta). Laillistettu psykologi on suorittanut käytännön harjoittelun osana monivuotista tutkintoaan ja on Valviran hyväksymä terveydenhuollon ammattilainen. Ammattioikeudet voi tarkistaa Julkiterhikista.
Psykologin toiminta kuuluu viranomaisvalvonnan piiriin ja sitä säätelee terveydenhuollon ammattihenkilöitä ohjaavat lait (esimerkiksi vaitiolovelvollisuus ja valitusoikeus). Terapeutti-nimikettä voi taas käyttää kuka tahansa ja onkin hyvä tuntea auttajansa taustat tiedostaakseen millaista apua voi odottaa.
Miten psykologi eroaa psykiatrista?
Psykiatri on psykiatriaan erikoistunut lääkäri. Psykologilla ei ole lääketieteellistä vaan käyttäytymistieteellinen koulutus, eikä psykologi määrää lääkkeitä, aseta diagnooseja tai tee lähetteitä.
Miten psykologi eroaa psykoterapeutista?
Psykoterapeutti on lisäkoulutus, jonka voi hankkia erilaisilla soveltuvilla ammattitaustoilla (esimerkiksi psykologi, lääkäri, sosisaalityöntekijä, erikoissairaanhoitaja). Oikeuden psykoterapeuttinimikkeen käyttöön myöntää Valvira. Psykoterapialla tarkoitetaan terveydenhuollon tavoitteellista toimintaa, jolla hoidetaan psyykkisiä vaikeuksia psykologisin menetelmin.